Łazienka 3,4m2 w bloku

Warszawa

Oczekiwania Inwestora


  • prysznic zamiast wanny
  • jasne kolory
  • toaleta zabudowana
  • pralka

Projekt małej łazienki w bloku z „wielkiej płyty”. Głównym życzeniem klienta było zaprojektowanie prysznica zamiast wanny, która znajduje się obecnie w łazience. Układ ten nie okazałby się wyzwaniem, gdyby nie założenie, że w łazience ma znajdować się pralka, która obecnie jest w kuchni. Ze względu na istniejącą pralkę, o konkretnych wymiarach i ładowaniu od przodu, zaprojektowano jej zabudowę w postaci szafki zamykanej na tip-on. Pociągnięto ją do sufitu i uzyskano szafkę na przechowywanie rzeczy łazienkowych, ręczników czy detergentów. Oddzielono ją drewnianą dekoracyjną wnęką. Szafę od prysznica oddzielono ścianką działową, do której zamocowano drzwi prysznicowe. Ze względu na rozmiar projektowanego prysznica i bliską odległość umywalki, zastosowano drzwi prysznicowe łamane – stałe na szerokość umywalki, a pozostałą częścią otwierane do zewnątrz.

Toaleta zabudowana do wysokości lustra, które znajduje się również nad umywalką. Nad lustrem zaprojektowano dwie kierunkowe lampy umieszczone na różnych wysokościach. Mała umywalka została zaprojektowana bez żadnej zabudowy, z designerskim syfonem w kolorze czarnym. Zabudowa toalety zakończona jest drewnianą półką. Obok, nad listwą dekoracyjną, zaprojektowano cztery podobne. Na ścianie prostopadłej, przy dwóch półkach, znajdują się kontakty – przy jednej miejsce na elektryczne szczoteczki, przy drugiej na suszarkę/prostownicę.

Oświetlenie sufitowe zaprojektowano w postaci białych lamp tub. Dodatkowo dwie punktowe, kierunkowe lampy białe nad lustrem. Dekoracyjnym elementem oświetleniowym we wnęce szafy, jest listwa LEDowa. Kolorystyka łazienki utrzymana w kolorach bieli, marmuru, drewna, z dodatkami czerni. Na ścianach zaprojektowano kafle białe oraz kafle o strukturze marmuru odcięte srebrną listwą na wysokości lustra i zabudowy toalety. Na przeciwległej ścianie umieszczono marmurkowe kafle na całej długości. Na niej znajduje się czarny grzejnik. Na ścianie, na której znajduje się prysznic i deszczownica, kafle są kontynuacją ściany z lustrem. Na niej, znajdują się trzy czarne półeczki. Na prostopadłej, na całej jej wysokości, umieszczono kafle marmurowe, natomiast na ściance działowej białe. Na podłodze położono gres drewnopodobny w kolorze pasującym do pozostałych elementów drewnianych.