Posted

Metamorfoza mieszkania

Dzisiejsza metamorfoza przedstawia mieszkanie 62m2 zamieszkiwane przez rodzinę czteroosobową , które inwestorzy zechcieli przekształcić pod wynajem dla studentów.

Do zaprojektowania mieliśmy całe mieszkanie za wyjątkiem łazienki i toalety. Wymieniliśmy tam jedynie szafkę z umywalką oraz kabinę prysznicową.

W mieszkaniu do generalnego remontu był duży salon, korytarz, wiatrołap, a także dwa pokoje dzieci. Oczekiwaniem inwestorów było stworzenie  dwóch mniejszych jednoosobowych pokoi i jednego dwuosobowego. Kuchnia aż prosiła się o jej zmianę.

Dodatkowo podczas remontu okazało się, że zewnętrzne ściany pokoi dzieci są pokryte od wewnątrz styropianem. Był to pomysł poprzednich właścicieli na docieplenie pokoi. Było co zdzierać do gołego betonu..

Projekt.

Naszą wizją było zaprojektowanie pokoi tak, aby każdy był w innej wersji kolorystycznej. Kolorem bazowym w całym mieszkaniu jest delikatna szarość. Projekt możecie podejrzeć TUTAJ ;).

Miał to być remont wykonany niskim kosztem, najlepiej z użyciem mebli IKEA. Takie wytyczne otrzymaliśmy od inwestorów.

Pokój dwuosobowy zaprojektowaliśmy tak, aby posiadał łóżko i sofę rozkładaną. Jeżeli nie uda się wynająć pokoju dla dwóch osób, bądź wynajmujący zechciałby być sam, chcieliśmy stworzyć pokój zarówno do spania, pracy jak i mini salon. Znalazły się w nim jeszcze dwie szafy, regały i niezbędne dwa biurka. Dominującym kolorem w tym pomieszczeniu jest granat.

Podobne wyposażenie otrzymały pozostałe pokoje. Jeden zaprojektowany został w kolorze butelkowej zieleni, a drugi delikatnego odcienia niebieskiego. Wszystkie meble zakupione zostały w kolorze białym. Dlaczego biel? Jest dobrą bazą pod każdy kolor, a także współgra z całością mieszkania.

Kuchnia została całkowicie zdemontowana, a tak na prawdę ..zdemolowana. Wymieniono stare kafle na ścianie, pierwotnie zgodnie z projektem na turkusowy dekor, a finalnie na imitację białej cegiełki. Kolorystyka kuchni została utrzymana w bieli i szarości, w wysokim połysku. Znalazło się tam potrzebne AGD i dużo szafek do przechowywania. Zmieścił się również stół 3/4 osobowy.

W korytarzu zdemontowano starą szafę, natomiast w wiatrołapie, zupełnie niskim kosztem, wstawiono nową szafę na wymiar. Wymieniono również w całym mieszkaniu drzwi na białe. Do każdego pokoju wstawiono zamykany na klucz zamek.

Efekt końcowy.

Mieszkanie zmieniło się nie do poznania. Kolorystyka z wielobarwnej zmieniła się na nowoczesną, stonowaną bazę, pasującą pod dominujące dodatki. Mieszkanie jest bardzo funkcjonalne i na pewno studenci poczują się w nim komfortowo.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *